Andra prov och tävlingar

För hundägare i Sverige finns idag ett stort antal aktiviteter att hitta på med sin hund. Majoriteten anordnas av den svenska kennelklubben, SKK, eller den svenska brukshundklubben, SBK. För de som tycker om att betta på olika sporter eller aspekter inom sporter så finns det många roliga tävlingar i hundvärlden att betta på. Oavsett om man har en egen hund eller inte kan det var väldigt roligt att kolla på till exempel en atävlingargility tävling och välja ut en hund man vill betta på och heja på hela dagen.

Varje sig man tycker om att betta med sin familj i trädgården på vilken av familjens hundar som kommer att klara den hemma byggda agility banan snabbast. Eller om man vill åka till en stor hundutställning så finns det mängder av olika saker att betta på i hundvärlden. En av de största hundutställningarna i världen är Crufts, deras nästa tävling tar plats i Mars 2017, vilket kommer att vara deras 125 årliga tävling.

Tävlingar för din hund

Där finns en mängd olika tävlingar för hundar bland annat finns det:

  • Agility
  • Lydnad
  • Rallylydnad
  • Drag
  • Utställningar
  • Spår
  • Sök

Beroende på vilken hundras man har kan de vara mer eller mindre lämpade för vissa tävlingar. Till exempel en blodhund är inte bara lämpad, men även framavlad för spårning. Men de flesta raserna kan vara med i många av de olika tävlingarna. Så länge man inte tävlar för att vinna en viss tävling, då man kanske borde se över vilka hundraser som passar bäst för vilken gren redan innan man köper valpen. Men på många av nivåerna så även om det är tävlingar, så är det en hobby för hundföraren samtidigt som hunden blir ordentligt aktiverad. Vissa hundraser, speciellt de som anses vara brukshundar, behöver aktiveras ordentligt, då de har avlats fram för att arbeta med människor i olika områden.