Blodhunden – Chien De Saint Hubert

En av de bästa sökhundarna som finns är blodhunden, en ras som ibland även kallas för Chien De Saint Hubert. Blodhunden sägs komma från Belgien, där den avlades fram av munkar i klostret Saint Hubert, som rasen får sitt namn från, för att användas som jakthundar. Den munk som huvudsakligen ska ha arbetat med blodhunden hade namnet Hubert och levde på 600-talet och sedan dess har utsetts till jägarnas skyddshelgon. Från Belgien kom hunden till England, där den avlades fram till den rasstandarden rasen har idag.

Bra att veta om blodhunden

Blodhunden är en spårhund som oftast används för personspårning. Personspårning är när en hund inte bara ska kunna spår en person, utan hunden ska även kunna identifiera personen den har spårat i en folkmassa. Blodhunden kan även användas som eftersökshund, där sökhunden förväntas blodhundenspåra ett skadat djur.

Utöver sin starka spårinstinkt är blodhunden en envis, smart, självständig och vänlig hund. Så länge blodhunden får arbeta med huvudet och näsan är det en ras som passar väldigt bra som sällskaps hund. Den lämpar sig även väldigt bra till barnfamiljer.

Innan man skaffar en blodhund är det vissa saker som man borde vara medveten om angående rasen. Det viktigaste är blodhundens sökinstinkt, instinkten är så pass stark att hunden endast bör vara lös på inhägnade områden då hunden kan bli så pass fokuserad på ett spår att den inte hör inkallningar. Det är även viktigt att vara medveten om att alla blodhundar dräglar till någon mängd, kan man inte hantera det är blodhunden inte rätt ras.

Hunden kommer inte bara att bli en stor hund, även som valp är det en stor hund. När man hanterar en stor valp borde man vara medveten om att den fortfarande har samma mentalitet som en lite valp av samma ålder. Som fullvuxen hund är hanarna mellan 64-72 cm hög, medan tikarna blir mellan 58-66 cm i mankhöjd. Hundarna svarta, röda eller bruna med röda tecken.