Hundutställningar

Hundutställningar är de tävlingar där hundens utseende bedöms enligt hur korrekt det är utefter hundens rasstandard. Hundarna tävlar inom sina olika raser, där tikar och hanhundar inte tävlar mot varandra. När en vinnande tik och en vinnande hanhund har valts ut av domarna inom en viss ras så ställs de mot varandra och den hunden som vinner anses vara den bästa av sin ras (som deltar i utställningen). De största hundutställningarna i Sverige anordnas av SKK (Svenska kennelklubben).

Svenska kennelklubbens hundutställningar

I SKKs hundutställningar går hunden som vunnit i sin ras, den så kallade ”bäst i rasen” vidare till att tävla mot andra hundar som vunnit samma utmärkelse i hundens grupp. Vinnaren, eller ”bäst i gruppen”, går vidare och tävlar mot de hundar som under hundutställnhundutställningaringen vunnit samma så den hunden som är ”best in show” kan utmärkas. De två senare utmärkelserna ger inget för hunden, då de är inofficiella, men om en hund anmäls till någon av SKKs hundutställningar så är hunden automatiskt anmäld till alla tre tävlingar och måste medverka om den går vidare.

Precis som många andra tävlingar så har hundutställningar åskådare. Där finns åskådare som bara tittar för sakens skull, och där finns de som hejar på en specifik hund. Precis som det är med alla andra sporter. Som med andra sporter, kan åskådarna på eget bevåg betta på vilka hundar det tror kommer att vinna i en viss hundsport. I och med att där finns en vinnare av varje kön per ras, en bäst i rasen, och flera som är bäst i sin grupp för att sist komma till den hund som är bäst på hela utställningen finns det många olika scenarier som spelare kan betta på. Tycker man om att betta på andra sporter samtidigt som man har ett intresse för hundar är detta ett perfekt tillfälle att slå ihop sina intressen till ett.